20090807

tornillo
...en ik dacht dat na mijn veertigste geen dozen meer zou hoeven sjouwen.

Vandaag ben ik teruggegaan naar mijn nieuwe oude woning . Mijn inboedel is teruggeplaatst door een gespecialiseerde bedrijf. Helaas zijn alle medewerkers ziek. Rugklachten. Ze kunnen niet tillen. Gespecialiseerde bedrijf, dacht ik, in wat.

Sinds twee weken ben ik bezig met alles en nog wat, in mijn oude woning, ter voorbereiding van mijn terugkeer. Het meeste werk en het meeste pijn heb ik ondergaan bij het leggen van houten planken op de vloer. Massief eik van C kwaliteit. Niemand was in staat om dit willen doen. Betaald of pro deo.
Drie dagen lang van 10.00 tot 24.00 uur heb ik gewerkt. Elke plank gelijmd en na enkele bannen spannen totdat het droog werd. De gehele eerste en tweede verdieping is voorzien van houten vloer, nu. Geolied. Mijn knieën zijn kapot.

Vanaf drie dagen geleden ben ik voortdurend aan het dromen over één tornillo oftewel één schroef die ik telkens gebruik . He metido mucho tornillo. Hetzelfde schroef overal, in de muren geschroefd, kasten in elkaar getimmerd, deuren, óók op plaatsen waar het niet hoefde. Tornillo a discreción. El mismo tornillo. No existe un tornillo como el mío.

Mijn huis is oud maar alles is nieuw van binnen, behalve de meubels die ik gevonden heb op straat, bij het grofvuil. Ik ruik steeds de verse geur van PVC-lijm en óók de oksels van de aanemmer.

Nu, dat al mijn spullen binnen zijn, besef ik, over hoeveel dingen ik bezit. Dingen zeg ik expres omdat er zijn tal van dingen die ik niet zou kunnen benoemen per categorie. En wanneer ik ze stuk voor stuk zou benoemen zou geen eind komen aan dit geschrevenen. Ik zie het en word acuut moe. Waar moet ik beginnen? Achteraf zie ik dat ik relatief weinig heb verloren, behalve boeken die ik al gelezen had. Ik zal ze nooit opnieuw kopen omdat ergens in mijn hersenen zich bevinden rustig te wachten totdat ik dement word en spontaan begin te citeren als een mallot.

Het opruimem zal maanden in beslag nemen. Maar dat maakt niet zo veel uit. Ik ben er. Ik zal wel streng zijn en de spullen of dingen die ik niet nodig heb zal ik meedogenloos laten ophalen door de grofvuildienst. CAVILACIONES. CíRCULO D.M.


R. de López(normaliter vraag ik iemand te lezen wat ik geschreven heb in het Nederlands, maar deze keer niet. De fouten die ik gemaakt zou kunnen hebben hoor ik het graag ter verbetering van bovenstaande verhaal)