20150911

CONFERENCIA: El Greco en de Duitse Expressionisten


Jueves 24 de septiembre en H.O.H. a las 20.00 horas conferencia por el Sr. Jan Timmerman

La conferencia será celebrada en holandés y titulada:

De Griekse schilder Domenikos Theotokopoulos, beter bekend als El Greco, vestigde zich in de jaren 1576/77 in Toledo, in de hoop carrière te maken aan het Spaanse hof. Koning Filips II was druk in de weer met de bouw en inrichting van zijn nieuwe paleis, het Escoriaal, waarvoor hij de beste kunstenaars wilde aantrekken. Filips wees echter het werk van El Greco af en nam schilders in dienst die een andere weg op gingen. Toch werd El Greco in zijn woonplaats Toledo  wel degelijk gewaardeerd.

Na zijn dood heeft het werk van El Greco lange tijd weinig aandacht gekregen. Omstreeks 1900, in de stroom van vernieuwingen in de kunst, wordt het “ontdekt”. Met name de Duitse Expressionisten voelen zich geïnspireerd door zijn visionaire werken. Een heftige discussie komt op gang in de kunstwereld. Schilders als Oskar Kokoschka en Egon Schiele voelen zich verwant met El Greco. Op dit moment ziet men El Greco algemeen als een van de grote Spaanse schilders en een voorloper van ontwikkelingen in de moderne kunst.

Lugar:

Sociëteit H.O.H. (Het Open Huis), Bilderdijkpark 12 A, 1052 SC Amsterdam.

Transporte público: tranvías 3, 12, 13, 14, parada cruce Bilderdijkstraat y De Clercqstraat
Sitio web: www.het-open-huis.nl El edificio era una escuela con el nombre “Potgieterschool”
Desde la parada de tranvía hay dos posibilidades para llegar:
Opción primera:
Caminando por De Clercqstraat y antes del puente ir a la derecha (Bilderdijkkade) y otra vez a la derecha en la siguiente esquina para entrar en la calle Bilderdijkpark. (Ruta menos oscura que opción segunda)
Opción segunda:

Caminando por Bilderdijkstraat girando a la izquierda se llega en la calle Bilderdijkpark delante del parque. AGENDA CULTURAL. CíRCULO D.M.