20090529

poëzie-marathon


Stadsdichters uit vijf grote steden in één programma

Wereldse poëzie-marathon op 32e Ortel Dunya Festival

Rotterdam, 18 mei 2009 – Poetry Park doet waar het goed in is dit jaar: een uitpuilend programma met spraakmakende poëzie uit de hele wereld. Het letterenprogramma van het 32e Ortel Dunya Festival staat bol van de grote namen met onder meer Jana Bernaová, Joke van Leeuwen, Alex Roeka, Mustafa Stitou, Tsehaytu Beraki, Adrie Gloudemans en de Woorddansers. Het Ortel Dunya Festival presenteert jaarlijks naast zijn vijf muziekpodia een breed poëzieprogramma met voordrachten uit de hele wereld. Ortel Dunya onthaalt op zondag 31 mei daarbij ook de Eritrese muzikante Tsehaytu Beraki en brengt een ode aan collega-festival Poetry International dat dit jaar 40 jaar bestaat.
Poetry Park opent dit jaar met een hommage aan de muzikante Tsehaytu Beraki. De in Nederland wonende Beraki komt eind jaren zestig in haar geboorteland Eritrea in opspraak als zij zich ontpopt tot één van de belangrijkste culturele strijders in de onafhankelijkheidsstrijd tegen Ethiopië. Als de situatie onhoudbaar wordt, vlucht Beraki naar Nederland waar ze een relatief anoniem bestaan leeft. Maar op 31 mei laat Tsehaytu Beraki zien waar ze beroemd om geworden is, haar eigenzinnige muziek. Ze wordt op Ortel Dunya omringd door dansers en muzikanten uit Eritrea.
Poetry International bestaat dit jaar 40 jaar. Met een groot jubileumfeest op 13 juni viert het gerenommeerde festival haar jubileum in Rotterdam, maar Ortel Dunya krijgt alvast een klein voorproefje. Directeur Bas Kwakman maakt een wandeling door 40 jaar wereldpoëzie, geïllustreerd door de stem van markante dichters als Jozef Brodsky, Hugo Claus en Pablo Neruda. Daarbij presenteert Poetry International drie internationale dichters die speciaal voor het Ortel Dunya Festival naar Nederland komen: de Italiaaanse dichter Umberto Fiori, de Zweedstalige dichteres Tua Forsström uit Finland en de Chinese dichter Yang Lian uit Londen.
Poetry Park verwelkomt dit jaar diverse stadsdichters in de Stadsdichters Parade. Stadsdichters zijn een algemeen begrip sinds 1993 en inmiddels krijgen ze zelfs navolging in de vorm van dorpsdichters, wijkdichters en stadsdichters. Sinds januari van dit jaar is dichteres en vertaalster Jana Beranová stadsdichter van Rotterdam. In Poetry Park presenteert ze haar tweede stadsgedicht en ontvangt dichters uit andere steden, waaronder Joke van Leeuwen (Antwerpen), Mustafa Stitou (Amsterdam), Anneke Claus (Groningen) en Harry Zevenbergen (Den Haag).
De poëzie-marathon beleeft verder een swingend moment tijdens de Grote Poetry Slam Show, gepresenteerd door de Woorddansers, met voordrachten van Luuk, McSpallie en Ellen Deckwitz. Naast veel poëzie presenteert Poetry Park ook veel spoken world, waarbij het publiek kan duiken in de fantasiewereld van de vertellers Wijnand Stomp, Faruk Dikici en Adrie Gloudemans. Dit jaar staat het vertelgedeelte in het teken van dierenverhalen.
Edison-winnaar Alex Roeka sluit het programma af met zijn liedjes over mensen die de zelfkant van het leven kennen. In zijn wrede, wanhopige en komische ‘liefdesdagboek’ vertelt Roeka over vreemdgaan, de spijt achteraf, het geluk van een nieuwe liefde en de vrouw die hij achter liet.
De volledige programmering is te vinden op http://www.dunya.nl/

Ortel Dunya Festival maakt onderdeel uit van De Rotterdamse Zomerfestivals. Van mei t/m september, elk weekend wat te doen en vaak nog gratis ook, http://www.zomerfestivals.nl/. CíRCULO D. M.