20081031

la fiesta de los muertos


Het Mexicaanse Allerzielen feest wordt gevierd ter gelegenheid van de expositie van Mexicaanse kunstenaars in Galerie Wies Willemsen

OFRENDA ALTAR DE MUERTOS, DODENALTAAR gemaakt door de Mexicaanse kunstenaar Emilio Sánchez Díaz. Performance: Alejandra Nettel
Zondag 2 november 2008 vanaf 16.00 uur is iedereen welkom om foto’s of andere herinneringen aan overleden dierbaren bij dit altaar neer te leggen.
Voor veel mensen is de dood een woord dat men vermijdt. De Mexicaan echter zoekt, streelt, fopt, vereert de dood, slaapt met hem, schrijft Octavio Paz in één van zijn boeken. Mexicanen hebben een speciale band met de dood. Iets wat hun vroegere voorvaderen ook hadden, die de dood als het begin van een nieuw leven beschouwden.

Tijdens Allerzielen wordt er in Mexico het feest voor de doden gehouden, men denkt dat de doden dan op bezoek komen. ‘La Fiesta de los muertos’, het feest van de dood, wordt dit jaar voor het eerst ook in Amsterdam gevierd op 2 november 2008, op en rond de Ruysdaelkade in Amsterdam.Een speciaal altaar zal worden gemaakt voor Carla Dobbelman,beeldend kunstenaar en voormalig bewoonster van het huis waarin de galerie is gevestigd.‘De dood’ op stelten vertrekt daarna vanaf de Ruysdaelkade 25.
De optocht door de straten wordt gestart met een bezoek aan de met diamanten ingelegde schedel 'For the Love of God' (zie foto) van de Britse kunstenaar Damien Hirst in het Rijksmuseum.Alejandra Nettel zal terug in Galerie Wies Willemsen een gedicht over Carla Dobbelman voordragen.
We zullen samen met nabestaanden – en dat zijn we allemaal, want iedereen heeft doden om zich heen – vieren dat de doden geleefd hebben, dat we ze gekend hebben, dat ze in ons leven iets betekend hebben. Kinderen kunnen, onder begeleiding van een Mexicaanse, doodshoofden van suikergoed versieren en tekeningen over de dood maken.
The Fabulous Shaker Boys schenken op een authentieke Mexicaanse manier de premium Hornitos tequila. Onder het genot van typische Mexicaanse hapjes en drankjes wordt het feest afgesloten om 19.00 uur

De expositie van de Mexicaanse kunstenaars, Emilio Sánchez Díaz, Alejandra Nettel, Anna Kurtycz en Verónica Elizondo
is nog te zien t/m 14 december.
In de herfstvakantie is de galerie gesloten.
Galerie Wies Willemsen, Ruysdaelkade 25 Amsterdam
020 4701073 http://www.wieswillemsen.nl/