20080920

expositie van jacobo ramírez


Expositie van Jacobo Ramírez
Venezuela / België
schilderijen
19 september - 16 oktober 2008

Etalage Redoble, Eerste Atjehstraat 94 Amsterdam
De schilderijen van Jacobo Ramírez zijn in een stijl die we syncretisch kunnen noemen waar de kleuren puur en vlak zijn met grenzen en limieten en een figuratieve compositie voorstellen. Het reflecteert op een bepaalde manier de wereld waarin we leven. Het kleurvlak stelt het individu, de cultuur, de religie of het land voor met respect voor ieders limiet en eigenheid, vandaar de steeds terugkerende zwarte lijnen. De sterk omlijnde kleurvlakken zijn in symbiose met elkaar hetgeen de creatie vormt van het kunstwerk. Wat betreft de composities van de schilderijen van Jacobo Ramírez kan alles in aanmerking komen om geschilderd te worden.

In Etalage Redoble worden naast een kunstwerk van papier maché, getiteld "Hermafrodita", 6 schilderijen getoond, waaronder:
‘La Belga’, waarin Ramírez op een narratieve manier de vrouw representeert die hij leerde kennen in Venezuela en waar hij nadien mee in het huwelijk trad;
‘El Mulero’, geboren uit Ramirez’ bewondering voor de Mexicaanse muralisten en waarmee hij de typisch Latijns-Amerikaanse boerenbevolking toont; bij de creatie van het werk had hij zijn grootvader voor ogen die met zijn ezel koffie transporteerde naar Bogotá in Colombia;
de hierbij in jpg gevoegde afbeelding ’Carmen’ is een impressie van de opera ‘Carmen’.

Tegenwoordig woont Ramírez in België. Daar werkt hij samen met sociaal-culturele organisaties als ‘Culturen in Beweging’ en ‘Artikel 27’, volgt hij diverse opleidingen aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten te Sint-Niklaas en stelt hij zijn werk tentoon via diverse exposities in Venezuela, Frankrijk, België, binnenkort in Spanje en nu ook in Nederland.

Etalage Redoble, Eerste Atjehstraat 94hs 1094 KR Amsterdam
contactpersoon: Pauline Roffel; telefoon: 020-885 4120 / 06-2804 6501 redoble@online.nl
http://www.redoble.nl/