20080708

dos libros nuevos



por: Kim

Het Geluk
Lluís-Anton Baulenas

Het Geluk speelt zich af rond in Barcelona begin 1900. De hoofdpersonen in het boek zijn Nonnita Serralac en Demi Gambús. Nonnita is een circusartieste die elke avond een act met een zeehond heeft in een variété theater. Demi is de zoon van een invloedrijke ‘maffia’mama.
Nonnita is zwanger en de vader van haar kind, een collega, is spoorloos verdwenen. Samen met Tomàs, die geestelijk niet in orde is, heeft ze de grote moeite om rond te komen. Demi is bezig met allerlei plannen en machtspellen en geniet van het goede, rijke leven. Hij bezoekt vaak de show van Nonnita en ze komen met elkaar in aanraking. Vervolgens blijkt dat Nonnita en Demi elkaar van vroeger kennen. Er is toen een gruwelijk voorval geweest tussen hen, waarover Nonnita nog steeds woede in zich heeft. Op een gegeven moment verzint Nonnita een manier om via Demi snel en veel geld te verdienen zodat zij en de baby een beter leven kunnen hebben. Ze bedenkt een plan om hem te ontvoeren. Het plan is echter niet zonder risico en loopt totaal anders dan gepland.
De mensen die in het boek voorkomen zijn allemaal bezig om meer geld te verdienen of te bemachtigen op wat voor manier dan ook. De mensen zijn allemaal vrij somber. ‘Het Geluk’ van deze mensen lijkt af te hangen van de hoeveelheid geld die ze bezitten.
Het verhaal zit vol eigenaardigheden. Zo praat Nonnita met de doden en komt ze hen overal tegen. Verder bevindt zich in het boek nog een geliefde papegaai en is er een voorval met het afbijten van een duivenhoofd.

Het boek is opgedeeld in 3 delen. In het eerste deel worden 1 voor 1 allerlei karakters voorgesteld. Het leest een beetje warrig en ik moest soms even goed nadenken wie wie nou was. Ook is in het begin totaal niet duidelijk wat al deze karakters met elkaar te maken hebben. In het tweede deel van het boek worden de verbanden steeds meer duidelijk en begint het een echt verhaal te worden. En in deel 3 is de spannende climax. Het duurde even voor ik in het boek zat, maar dan is het echt een goed verhaal met wat onverwachte wendingen en spanning aan het eind. Je kunt door de manier van schrijven goed meevoelen hoe het leven was in die tijd (Barcelona rond 1900) en hoe zwaar en armoedig het leven van de meesten was. Dat greep me wel aan. Ik heb me zeker vermaakt met dit boek!






por: R. de López

De informanten (Los informantes)
Juan Gabriel Vásquez

Imagínate que tu padre es un prestigioso catedrático, con una reputación inimitable. Luego muere, muy cerca a una mujer joven. Y te entera todo lo que no sabes a través de un medio de comunicación masivo.

Cuando el periodista Gabriel Santoro publicó su primer libro, no pensó que la crítica más destructiva fuera a ser escrita por su propio padre. Él fue el primero en hacer una concienzuda crítica, destrozando al libro.

El tema parecía inofensivo: la vida de una mujer alemana que llegó a Colombia poco antes de la Segunda Guerra. Pero el padre de Santoro se sintió traicionado. ¿Por qué? En el libro hay algo que Santoro no había previsto. Entre las frases se esconde un secreto.

Ahora Santoro ha empezado a descubrir cuál es. Mientras se interna en el corazón de la vida de su padre, mientras revela los secretos del presente, otras cosas irán saliendo a la luz: las formas en que la guerra que ocurría al otro lado del mar invadió la vida de quienes estaban de este lado; los sucesos de la década de los cuarenta, que en Colombia «destruyeron familias, trastocaron vidas, arruinaron destinos».

Los informantes es una apasionante historia de traiciones privadas y públicas, de tensiones familiares que abarcan a toda una sociedad. Pero es, sobre todo, un examen sin concesiones de uno de los episodios más ambiguos y menos explorados de la historia colombiana reciente.

Juan Gabriel Vásquez, colombiano, ha publicado las novelas Los informantes (2004), que fue elegida en Colombia como una de las más importantes de los últimos veinticinco años.