20080603

Zonnefeest in het Tropenmuseum

fotografía: Hans Hendriksen

Elke dag activiteiten tijdens de zomervakantie van 28 juni t/m 31 aug 2008


Het Tropenmuseum neemt bezoekers deze zomer mee naar de Peruaanse stad Cuzco. Hier wordt elk jaar het Inti Raymi zonnefeest gevierd ter ere van de machtige zon Inti. In de Lichthal van het Tropenmuseum is een Zonnetempel gebouwd. In en rondom de Zonnetempel komen jong en oud van alles te weten over dit speciale feest. Daarnaast zijn er Bombaytours van ‘Ster in de Stad’, kijktochten en rondleidingen langs alle wereldculturen in het Tropenmuseum.

Alle activiteiten zijn gratis (inbegrepen bij de toegangsprijs). Kijk voor meer informatie en aanvangstijden op http://www.tropenmuseum.nl/.Zonnefeest

Vier met het Tropenmuseum het Peruaanse Zonnefeest! De Incakoning is de hoofdpersoon tijdens het Zonnefeest. Hij wordt rondgedragen op een troon en ziet er indrukwekkend uit met zijn staf, kleding en sieraden. De koning is versierd met vele zonnen en op zijn kroon zitten bijzondere veren.

In de Lichthal van het Tropenmuseum is vanaf 5 juli een Zonnetempel gebouwd. In de Zonnetempel komt de bezoeker alles te weten over dit speciale feest. Iedereen kan plaatsnemen op een koninklijke troon en meezingen met het Zonnelied. Kinderen lopen met een speurkaart door de Zonnetempel en lossen een raadsel op.Zonnige workshops (4 t/m 13 jaar)

Tijdens het Zonnefeest moet iedereen er natuurlijk mooi uitzien! Kinderen van 4 t/m 13 jaar kunnen elke dag van 12.00-16.30 uur deelnemen aan de Zonnige workshops. Tijdens de workshops maken ze een Zonnekroon die is versierd met veren of een mooie Zonnehanger met het gezicht van de zon Inti erop.Ster in de Stad (alle leeftijden en 6-13 jaar)

Van 28 juni t/m 27 augustus kunnen jong en oud uiteraard ook naar Bombay, de grootste stad van India, met de Bombaytours van Tropenmuseum Junior.

De Bombaytour 6-13 jaar start dagelijks om 12.30 uur en 15.00 uur. Bombaytours voor alle leeftijden start dagelijks om 11.00 uur. Reserveren voor ‘Ster in de Stad’ kan via 020–568 8233. Op 28 en 29 augustus zijn er geen bombaytours. Zie http://www.tropenmuseumjunior.nl/.De Kinderboom (4-8 jaar)

Maak met het boekje ‘De Kinderboom’ kennis met kinderen over de hele wereld.Op de tweede verdieping van het museum staan zeven kinderbomen met bijbehorende opdrachten. Kinderen spelen bijvoorbeeld met het masker van Amadou uit Mali of drinken een kopje thee met Arwa en Mohammed uit Jemen. Het boekje bevat ook leuke doedingen voor thuis. Het boekje ‘De Kinderboom’ kost € 2,50.Buiten Westen (8-12 jaar)

Kinderen worden over de eerste verdieping van het Tropenmuseum geleid langs voorwerpen uit Zuidoost-Azië en Nieuw-Guinea. Met opdrachten als, ‘Ruik eens aan Indië’ of ‘Imiteer een beeld uit Azië’ ontdekken ze de hele verdieping. Niet alleen leuk in het museum, maar ook thuis of op het strand. Het boekje ‘Buiten Westen’ kost € 3,50.Over het Tropenmuseum

Het Tropenmuseum presenteert, onderzoekt en bevordert de kennis van en wisselwerking tussen culturen. Het biedt beleving en ervaring voor een breed en divers publiek, waarbij alle museale middelen worden ingezet: tentoonstellingen, collecties en deskundigheid, publicaties, het historische gebouw, educatieve en andere activiteiten. Het museum van het Koninklijk Instituut voor de Tropen is internationaal actief in het kader van cultuur en ontwikkeling. Bezoekadres:Linnaeusstraat 2, Amsterdam 020-568 8200 tropenmuseum@kit.nl / http://www.tropenmuseum.nl/ Het Tropenmuseum is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.Op 5, 24 en 31 december is het museum open tot 15.00 uur.Gesloten op 1 januari, 30 april, 5 mei en 25 december.