20160927

Drongo talenfestival 2016


 
Op vrijdag 30 september en zaterdag 1 oktober vindt de vijfde editie van het DRONGO talenfestival plaats in de Jaarbeurs in Utrecht. Met duizenden bezoekers en een informatieve interactieve beurs met ruim 75 exposanten is het DRONGO talenfestival hét talenfestival van Nederland en Vlaanderen. Voor iedereen die werkzaam is in de taalsector, studeert, zich interesseert voor taal en cultuur, meer wil weten over taal en wetenschap, talen wil leren, een baan zoekt of graag meepraat over ontwikkelingen in de globaliserende samenleving met betrekking tot taal.
 
Dat het DRONGO talenfestival inmiddels een evenement van naam is blijkt wel uit de stormloop op de toegangskaarten. Voor een aantal sprekers, waaronder dr. Lera Boroditsky en Marinella Orioni, is het aantal beschikbare zitplaatsen flink uitgebreid of zijn er extra sessies geregeld. En dat minister Jet Bussemaker (ministerie van OCW) op zaterdag en burgemeester Jan van Zanen (Utrecht) op vrijdag de dagopening doen, geeft aan dat het DRONGO talenfestival er toe doet.
 
Deze jubileumeditie van het DRONGO talenfestival is een van de evenementen van het Weekend van de Wetenschap en biedt een formidabel programma met bekende sprekers uit binnen- en buitenland met internationale allure. Er zijn: presentaties, live wetenschap, debatten en paneldiscussies, muziek, veel universiteiten, taalbedrijven, media, technologie en wetenschap. En natuurlijk de fameuze spoedcursussen. Met dit jaar het DRONGO talenplein dat gelegenheid geeft tot netwerken. Het DRONGO talenfestival wordt gedragen door een groot aantal vaste partners en exposanten, die terug te vinden zijn op de website.
 
Maaike Verrips, directeur van het DRONGO talenfestival: ‘Ik ben er trots op dat het ons weer gelukt is om programma samen te stellen dat voor heel veel mensen interessant is. Zo komt dr. Lera Boroditsky (VS) om o.a. te praten over framing. In deze periode, voorafgaand aan de presidentsverkiezingen in de VS, geen overbodige luxe. Minister Bussemaker spreekt op zaterdag. Zij gaat in op het belang van taal voor o.a. educatie, burgerschap en werk. Maar er zijn ook veel interactieve sessies, zoals het Taalunie Talendebat over de positie van het Nederlands in een meertalige wereld, en de uitreiking van de Van Dale Gouden Talenknobbel. Of een optreden van jongeren uit Kanaleneiland, samen met de rapper Kaascouse. Onze mediapartner de NTR verzorgt een sessie met het bekende televisieprogramma De Kennis van Nu en hun app Sprekend Nederland. NPO Net in Nederland geeft handvatten aan taaldocenten en taalvrijwilligers die les geven aan nieuwkomers. En we hebben sprekers die hun licht laten schijnen over de voor- of nadelen van tweetalig onderwijs en een meertalige opvoeding. En natuurlijk is er de tolkencabine van de Europese Commissie en hebben we tientallen labs/live wetenschap van universiteiten en onderzoeksinstituten. Maar het programma is nóg uitgebreider. Kijk maar op de websitewww.drongofestival.nl.’
 
Kaarten kosten € 10 p.p.p.d. Een passe-partout is € 15 p.p. Er zijn diverse kortingsmogelijkheden voor o.a. studenten, kinderen en groepen. Kijk op www.drongofestival.nl, stel je programma samen, koop je toegangsbewijs en reserveer je sessiekaarten. AGENDA CULTURAL. CíRCULO D.M.