20130913

DEFENDING FREEDOM – internationale kunsttentoonstelling [ABCOUDE]

Tijdens Open Monumenten weekend op zaterdag 14 en zondag 15 september 2013 is Fort Abcoude gratis te bezichtigen en staat niet alleen haar geschiedenis in de belangstelling, maar ook hedendaagse kunst uit verschillende delen van de wereld.
Het fort moest de vrijheid van Amsterdam verdedigen tegen mogelijke vijanden, terwijl vandaag de dag veelal kunstenaars met hun werk de vrijheid in het algemeen verdedigen. Tijdens Open Monumenten weekend tonen kunstenaars uit o.a. Turkije, Azerbeijan, Peru en ook Nederland hun visie op vrijheid. Soms met een lach, soms ernstiger laten de kunstenaars zien hoe de macht van de verbeelding bijdraagt aan onze vrijheid. Kritisch, humoristisch of introvert de werken laten zien hoe in verschillende landen de kunstenaar zijn of haar werk inzet als wapen tegen onrechtvaardigheid of onverschilligheid.
Deze hedendaagse kunst past perfect in het historische gebouwencomplex, de kazerne, de gebouwen rondom en de bosjes vormen een prachtig decor waarin de kunstwerken op speelse wijze tentoon worden gesteld. Van video tot schilderijen tot installaties deze tentoonstelling biedt een breed scala aan hedendaagse kunst uit verschillende uithoeken van de wereld.
Officiële opening za. 14-9-13 vanaf 14 uur met live TIGER MONSTER EXPERIMENT én live art-performance van Olivier Rijcken!! Rijcken laat zich op de lage frequentie-tonen van het Monster-trio meevoeren en creëert ter plekke zandtekeningen op de binnenplaats van het fort.
Bezoekers kunnen of rustig zelf de kunst ervaren of tijdens een rondleiding. En of dat niet genoeg is, is er ook een expositie van 4 Abcoudse kunstenaars, kleine tentoonstelling over de geschiedenis van het fort én een heus schuttersbataljon uit 1885 die elk uur de kanonnen laat bulderen!!!
Defending Freedom kunstenaars zijn: Bea Peter, Albert van Loon,  Fred Michiels (België), Marlijn Franken, Alain Poussot (Zwitserland), Jos Poeder, PJ Bruyniks, Olivier Rijcken, Ré Noo, Vidal/Borges & Silva (Peru & Portugal), Cora de Lang (Argentinië), Karen & Ingerid Opstelten, Joe Bochynski (USA), Tom Hughes (USA), Sabina Shiklinskaya (Azerbeijan), Teppo Korte (Finland), Yesim Agaoglu (Turkije) en Jeroen van Paassen
Adres: Fort (bij) Abcoude, Molenweg 14, Abcoude (vlakbij Amsterdam-Zuid)
Open:  zater- en zondag 14/15 september van 10.00 tot 17.00 uur GRATIS ENTREE! AGENDA CULTURAL. CíRCULO D.M.