20110105

ESTRELLA MORENTE EN CARRéHet heeft bijna twee jaar geduurd, maar op de eerste dag van de lente, 21 maart 2011, komt Spanjes superster Estrella Morente terug naar Amsterdam en geeft ze een concert in Koninklijk Theater Carré
Estrella treedt ook op in Muziekgebouw Eindhoven (19 maart) en in De Oosterpoort in Groningen (20 maart). Bienvenida a la primavera!                                                                                              
In 2009 trad Morente op in Amsterdam tijdens het  Amsterdam World festival en kreeg ze van de Volkskrant vijf sterren:
"Hier staat een ongenaakbare artieste, een heel grote ster, die iedereen met haar liederen en voordracht onherroepelijk bij de keel grijpt."
Estrella Morente werd in 1981 geboren in Granada, als dochter van ‘maestro’ Enrique Morente (hij wordt de meest briljante zanger van Spanje genoemd; degene die flamenco een nieuw imago gaf) en danseres Aurora Carbonell. Ze gaven haar de naam Estrella (Spaans voor 'ster'), niet wetende dat hun dochter inderdaad een grote ster zou worden! Overigens bestaat Estrella’s familie louter uit muzikanten en zangers, en niet de minsten. Onder haar fans de rockster Lenny Kravitz, de Portugese Dulce Pontes en beroemde filmregisseur Pedro Almodovar. Hij vroeg haar de titelsong van zijn film ‘Volver’ te zingen. Wie denkt dat Penelope Cruz zelf zingt in de film uit 2006 heeft het mis...
Haar drie albums (‘Mi Cante y un Poema’, ‘Calle del Aire’ en ‘Mujeres’) bereikten al snel de gouden en platina status en de Spaanse werd bedolven onder prijzen, waaronder verschillende nominaties voor de prestigieuze Grammy. De 30-jarige zangeres zingt voor uitverkochte zalen in de hele wereld: van Carnegie Hall in New York tot de Barbican in Londen, van Amsterdam tot Lissabon. In Spanje is ze een van de meest geadoreerde flamencoartiesten – en dat wil wat zeggen, want Spanjaarden zijn niet snel onder de indruk. Waar ze ook optreedt, het publiek is overweldigd en recensies zijn lovend. Niet alleen vanwege haar zang, ook Estrella’s uitstraling en persoonlijkheid worden geroemd.

Duende
Estrella Morente's stem heeft een geweldig vol en open geluid, en een frisheid die ongebruikelijk is in de wereld van flamenco. Juist omdat haar stem minder ‘rauw’ is, is ze toegankelijk voor een groter publiek. En –heel belangrijk- ze heeft de duende die flamenco karakteriseert. Duende heeft alles te maken met het moment waarop zanger, danser of gitarist zo volledig opgaat in de muziek dat er magie ontstaat: publiek houdt de adem in en alles concentreert zich rond de persoon met de duende. En precies dat gebeurt keer op keer tijdens haar optredens. Volgens kenners is het zeldzaam, de combinatie van de kwaliteit en power van haar stem en de kracht van haar aanwezigheid en schoonheid. Als je haar ziet optreden, begrijp je dat ze een ster is. Een betere ambassadrice kan haar vaderland én de flamenco zich niet wensen. AGENDA CULTURAL. CíRCULO D.M.

TOURDATA 2011
za 19 maart: Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven 
zo 20 maart: De Oosterpoort, Groningen
ma 21 maart: Koninklijk Theater Carré Amsterdam