20080114

GENOOTSCHAP "SPANJE-SPAANSCH AMERIKA"


© G. Pazzanese

22-01-2008
Una conferencia del Sr.Ricardo Cuadros (foto) con una introducción a la lectura de Roberto Bolaño. El propósito de esta conferencia es dar a conocer las líneas centrales de la obra y la vida del escritor chileno Roberto Bolaño (1953-2003). Autor de cuentos, poemas y novelas como “Los detectives salvajes” y “2666” (publicada póstumamente), Bolaño se convirtió en poco tiempo en un referente de la literatura latinoamericana contemporánea. Cuadros ha publicado ensayos y reseñas sobre su obra y lo conoció personalmente, de manera que esta “introducción a su lectura” se referirá tanto a la obra como a la persona de Roberto Bolaño.

Ricardo Cuadros.
Escritor y crítico chileno, nacido en Chile en 1955, reside en Holanda desde 1979. Es doctor en literatura por la Universidad de Utrecht. Su última novela se titula “El fotógrafo belga” (2006).
Véase también: www.ricardocuadros.com y http://literaturaylibres.blogspot.com

Esta conferencia fue coordinada con la Sra. Annelies Reesink bien conocida de las Tertulias organizadas por ella por la tarde de cada tercer domingo del mes.

21-02-2008
De, in het Nederlands te houden, lezing door Alex Ruiter over de Spaanse filosoof José Ortega y Gasset (1883 - 1955)
beoogt inzicht te geven in zijn filosofie. Wie was Ortega y Gasset? Deze vraag wordt beantwoord door hem te zien in zijn tijd, door hem in de historische context van zijn bestaan te plaatsen en door zijn filosofie te beschouwen in een algemeen kader: wat is filosofie? Een beknopte schets van zijn leven en zijn tijd leidt ons naar een mogelijk waarom van zijn opstelling, terug te vinden in de teksten, die veelal in door hem zelf uitgegeven tijdschriften zijn verschenen. Hij kent zichzelf een bijzondere plaats toe in het tijdsverloop na het corrupte verleden van het Spanje rond 1900.

De chaos, die het onmiddellijke gevolg was van het verliezen van Cuba, Puerto Rico en de Filippijnen aan Amerika, moest te boven worden gekomen en Ortega y Gasset heeft zijn denken in grote mate in dienst gesteld van deze opgave. Toch ontkwam Spanje niet aan de catastrofe van de burgeroorlog. Ortega y Gasset blijkt een crisisfilosoof, niet alleen, omdat naar zijn inzichten de cultuur waarin hij staat zich in een kritieke fase bevindt, maar ook, omdat het leven van het individu door hem wezenlijk gezien wordt als een schipbreuk, bestaand uit één en al kritieke momenten. Juist omdat de mens als schipbreukeling bestaat, moet hij een wereldbeeld, een filosofie scheppen.
Alex Ruiter (1949) is in 2006 afgestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam in de geschiedenis van de filosofie. Zijn specialisatie betreft de Duitse filosoof Martin Heidegger. Momenteel is hij bezig zijn filosofische praktijk op te zetten te Amsterdam.

24-04-2008
Una conferencia por el profesor Juan Carlos Chirinos
La frontera líquida: una sola narrativa en español, hoy

Atención: Esta conferencia tendrá lugar muy probablemente en la Aula de la Universidad de Amsterdam, la Vieja Iglesia Luterana (Oude Lutherse Kerk) Singel 411, Amsterdam a la 19.00 horas!!!

Resumen breve:
Una mirada a la narrativa en español de hoy desde la perspectiva que borra las fronteras artificiales entre la literatura escrita en España y la escrita en los diecinueve países hispanohablantes de América. Una argumentación contra esa «frontera líquida» que sólo sirve para debilitar la fuerza de las voces novelísticas contemporáneas en español, que hoy abrevan en la misma fuente literaria que mana sin cesar en el «Reino de Cervantes» (Úslar Pietri dixit).

Biografía de dos líneas:
Juan Carlos Chirinos. (Valera, Venezuela, 1967). Novelista, cuentista y biógrafo, ha estudiado literatura en Venezuela y España
La organización de esta conferencia estaba en manos cooperativos del Instituto Cervantes y de nuestra asociación.
En nuestra convocatoria siguiente respecto a marzo y abril incluirimos un resumen y biografia más larga pero los interesados con correo electrónico pueden pedirlo antes. (pim@lohroev.demon.nl).

Exposición
Zondag 2 december 2007 vond de wereldpremière plaats van de korte videofilm ‘Het Wel en Wee van de Wereld’, naar een idee van Lotje de Lussanet en gebaseerd op het drieluik de Tuin der Lusten van Jheronimus Bosch. Tegelijkertijd werd die dag haar boek met de gelijknamige titel ten doop gehouden en werd de expositie geopend met sculpturen die voor de videofilm zijn gebruikt. Deze expositie is tot 9 maart 2008 te zien in het Jheronimus Bosch Art Center in Den Bosch.

Barcelona 1900
Van Gogh Museum, Paulos Potterstraat 7, Amsterdam
T/m 20 januari 2008
Tel.: 5705200 dagelijks 10.00-18.00 (vrijdag 22.00)

Picasso in Den Haag
Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, Den Haag
Van 15 december t/m 30 maart. Grote tentoonstelling met schilderijen, tekeningen, prenten, beelden en keramische voorwerpen van Pablo Picasso (1881-1973). Een groot deel van de geexposeerde werken is afkomstig uit het Ludwig Museum in Keulen. Zwaartepunt ligt op de late kunstwerken van Picasso, die tot zijn dood in 1973 als een bezetene bleef werken.
Tel.: 070 – 3381111, dinsdag t/m zondag 1.00 – 17.00
(Bron PS van Het Parool dd 15 december 2007)

Lugar de conferencias:
Zorgcentrum “Bernardus”
Nieuwe Passeerderstraat 2
Amsterdam (Entre Nassaukade y Marnixstraat muy cerca del Leidseplein)